NEUES AUS DER BRANCHE

Как да използвате Telegram за бизнес

Като едно от най-популярните приложения за съобщения, което се разраства с бързи темпове заради удобните за потребите му функции, Telegram е интересен за бизнеси, които искат да достигнат до аудиторията си директно чрез мобилния телефон.

Тази статия ще обясни бизнес ползите от Telegram, как да използвате канали и групи в Telegram, как да създадете чат бот в Telegram и най-добрите практики при Telegram Business акаунтите. Telegram Business акаунт.

Списък със съдържание:

Защо все повече и повече фирми използват Telegram

Нарастваща тенденция в популярността и в броя на потребителите

Telegram е едно от най-бързо развиващите се приложения за съобщения – 500 милиона активни потребители месечно, което е увеличение от 150% от 2018 г. насам. Telegram има амбициозни цели за развитие през следващите няколко години, особено поради опасенията, които много потребители имат спрямо опциите за сигурност и поверителност на други приложения за съобщения. Броят Telegram потребители, който се предвижда до 2022 г., е 1 милиард.

През януари 2021 г. Telegram съобщи, че е достигнал 500 милиона потребители. 25 милиона от тях се присъединиха за период от 72 часа, избягвайки новата политика за поверителност от WhatsApp.

Telegram е признат сред потребителите като по-сигурен и фокусиран върху поверителността, спрямо другите приложения за съобщения. Той предлага сигурен подход с два слоя криптиране от край до край за всички данни.

Ефективно ангажиране на аудиторията с излъчвани съобщения

Telegram позволява на фирмите да изпращат излъчвани съобщения до своите контакти. Излъчването на съобщения е полезно за повторно ангажиране на вашите потребители, изпращане на съобщения или различни важни актуализации. Също така е полезно за вашите маркетингови кампании, тъй като можете да изпращате промоционални съобщения за вашите услуги и оферти.

Нарастваща база данни с клиенти чрез персонализиране

Telegram for Business ви позволява да провеждате двупосочен разговор с потребителите и да ги ангажирате с персонализирани оферти или да събирате ценна потребителска информация.

Той е идеален за предоставяне на поддръжка на клиенти, организиране на мобилни игри с награди, анкети и гласуване и персонализирани маркетингови оферти.

Основни характеристики на Telegram за бизнеса

API на Telegram за бизнеса

API на Telegram са чудесни за напреднали разработчици, които искат допълнително да персонализират изживяването си в Telegram. Най-известният API на Telegram е API за бот, който позволява на разработчиците да контролират ботовете на Telegram. Например, тя ви позволява да имате повече контрол върху получаването и отговарянето на съобщения.

Една от основните причини, поради които приложните програмни интерфейси (API) са полезни, е че ви предоставят данни за историята на разговорите в Telegram, което ви позволява да анализирате данните програмно.

Създаването на анимирани стикери или персонализирани теми за Telegram също е много интересна функция, която ви позволява да персонализирате потребителското изживяване на вашия Telegram Business акаунт.

Primjer brendiranih naljepnica u Telegramu
Пример за брандирани Telegram стикери

Telegram канали

Можете да намерите Telegram канали за почти всичко. Те са обществени телевизионни канали, подобни на бюлетините, където абонатите могат да намерят актуализации от източниците, от които се интересуват.

Telegram Business kanal
Пример за новинарски канал в Telegram

Телеграм каналите не са предназначени за разговори, а по-скоро за изпращане на актуализации по определени теми, като световни новини, спорт, филми, музика, технологии и т.н. Списъкът с теми продължава – можете да откриете всички категории на страницата Telegram Channels.

Основните предимства от използването на Telegram канали:

  • можете да имате неограничен брой абонати, с неограничена честота на съобщенията и нулеви ограничения за съдържание
  • можете да излъчвате съобщения до всички абонати или до определени сегменти
  • абонатите са анонимни – не могат да се виждат, да говорят помежду си или да отговорят на вашето съобщение

Групи в Telegram

За разлика от каналите в Telegram, групите в приложението са ограничени до определен брой потребители, с максимум 200 000 потребители на група. Подобно на други групи в каналите на съобщенията, те се използват за насърчаване на дискусии и чатове с членовете. Тези групи обаче са публични и към тях може да се присъедини всеки, който се интересува от темата.

Primjer Telegram grupe
Пример за група в Telegram

Как да се присъедините към група в Telegram

Има два начина за присъединяване към група в Telegram:

  1.    като щракнете върху директна връзка, споделена от администраторите на групата
  2.    чрез търсене на конкретно име на група в приложението Telegram

Групите в Telegram са още по-интересни, когато се комбинират с чатботове на Telegram, тъй като правят всичко възможно – от автоматизирано модериране до игри, плащания и други.

Telegram Chatbots

Чат ботът е вид софтуер, който симулира разговор с истински човек, но за разлика от човек, той може да разговаря с хиляди потребители едновременно.

Чатботовете на Telegram могат да ви помогнат при създаването на опростен канал за комуникация между вас и вашите потребители. Както е описано на уебсайта на Telegram, потребителите могат да взаимодействат с чатботове по два начина:

●  Изпращайте съобщения и команди до ботове, като отворите чат с тях или като ги добавите към групи.

● Изпращайте заявки директно от полето за въвеждане, като напишете @username на бота и заявка. Това позволява изпращане на съдържание от вградени ботове директно във всеки чат, група или канал.

Telegram като канал за съобщения вече има много налични ботове, с които можете да взаимодействате. Например, можете да опитате да напишете @ShopBot в лентата за търсене на приложението, ако трябва да създадете или тествате фактура, или да въведете @Gamee, ако искате да играете игра с приятелите си. Тези взаимодействия създават връзка между чат ботове като платформа и акаунти на Telegram Bot, където можете бързо да получите необходимата информация или просто да използвате бот на Telegram за забавление.

Как да създадете чат бот в Telegram?

Първата стъпка от създаването на чат бот в Telegram е – BotFather. Това е бот, който ви позволява лесно да създадете първия си чатбот и да управлявате съществуващите си ботове. За да започнете – въведете @botfather в раздела за търсене и изберете този бот (има синя отметка до името му).

След като приключите с първите стъпки и сте получили своя токен за оторизация, отидете надолу към ръководството за API на бот, за да научите какво още можете да направите. Можете да персонализирате външния вид, да добавите вашите персонализирани стикери и да внедрите функции, които биха могли да бъдат полезни за вашия бизнес.

Основни предимства на чат бота в Telegram

На първо място, чатботовете са достъпни за потребителите 24/7. Те са първите на линия за разрешаване на прости заявки, като намаляват натоварването на агентите за поддръжка на клиенти и спестяват ресурси на компанията. Тъй като техните съобщения са автоматизирани и се изпращат директно до телефоните на потребителите, те могат да се използват и за увеличаване на вашия маркетинг и продажби с минимални разходи и усилия.

Telegram Business chatbot
Пример за чат бот на Telegram

Съвети: Как да увеличите последователите си в Telegram

Ако сте бизнес, който се бори да увеличи броя на последователите си в Telegram, ето няколко съвета, които трябва да следвате, за да промените начина, по който потребителите си взаимодействат с вас:

  1. Изпратете SMS или Имейл кампания с връзка в Telegram
  2.  Добавете “джаджа” за Telegram към вашия уебсайт
  3.  Споделете QR код на Telegram чрез онлайн или офлайн кампании
  4.  Купувайте членове от онлайн доставчици
  5.  Платете на администраторите на други канали, за да ви популяризират
  6.  Използвайте кръстосано популяризиране
  7.  Организирайте програма за препоръки

Заключение – трябва ли да използвате Telegram за Бизнес?

Използването на Telegram за вашия бизнес е популярно решение за осигуряване на комуникация на клиентите ви на по-близко ниво. Тя може да бъде много полезна за поддръжка на клиенти или като маркетингов канал, като същевременно ви позволява да получите в замяна ценна обратна връзка.

Не само ще можете да използвате едно от най-популярните и сигурни приложения на пазара, но и ще можете да персонализирате комуникацията и функциите си според нуждите на бизнеса ви.

Научете повече за това как можем да ви помогнем да използвате Telegram за бизнеса си.

Interessiert an der Zusammenarbeit?

Kontakt aufnehmen

NEUES AUS DER BRANCHE